Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ;;;;;;


Τι γίνεται στο στράτευμα;



Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει, όλοι μας, δέκτες συνεχών ειδήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ρυθμό ριπής πολυβόλου. Αυτομάτως, νιώθουμε ανάμικτα συναισθήματα που αποπροσανατολίζουν την σκέψη μας από το ουσιαστικό στο οποίο και πρέπει να επικεντρωθούμε. Ξέρετε τι συμβαίνει όταν ρίχνουν στον τερματοφύλακα 10 μπάλες ταυτόχρονα; Τα παίζει και δεν πιάνει ούτε μία!Όπως είναι γνωστή στρατιωτική τακτική να ανοίγεις πολλά μέτωπα στον εχθρό, αυτός που βάλλεται τώρα είναι ο Έλληνας πολίτης. Το μέτωπο του φόβου στρατιωτικής εισβολής είναι άλλο ένα.

Τα άλλα τα ξέρουμε ήδη:

Μειώσεις μισθών, απολύσεις, αύξηση τιμάριθμου, Μακεδονικό ζήτημα, αθρόα εισροή μεταναστών, τρομοκρατικές επιιθέσεις, βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, καταστολή γεννήσεων λόγω πίεσης των πολυτέκνων και… άλλα έπονται! Σε ποιο θα αντισταθεί ο Ελληνας; Θα επικεντρωθεί, μάλλον, στην στρατιωτική εισβολή (μούφα) και θα νιώσει ότι έκανε μεγάλη νίκη, εκτός φυσικά από το θρίαμβο του Παναθηναϊκού (ή του Ολυμπιακού) και θα νομίσει ότι έκανε μεγάλες νίκες!Και τέλος! Όλα τα άλλα χαπάκια θα τα καταπιεί αμάσητα…

Για το πάπλωμα:

Ούτε η Τουρκία έχει συμφέρον να κάνει στρατιωτική εισβολή, απλά κάνει πολιτικό ρουά, παίζοντας καλό σκάκι διαχρονικά.Το μόνο ενδεχόμενο που είναι ορατό στον ορίζοντα (και δεν είναι απλώς θεωρία), είναι η περίπτωση δημιουργίας ενός "θερμού επεισοδίου", μικρής έντασης, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην -ούτως ή άλλως- ασθμαίνουσα και μάλλον ακατάλληλη πολιτική ηγεσία της χώρας, για να υποχωρήσει σε θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της Άγκυρας.Και αυτό είναι το κρισιμο σημείο στο οποίο φαίνεται πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από ηγεσία ικανή να μεταφέρει στην κυβέρνηση την κρισιμότητα (ιδιαίτερα αυτής της χρονικής περιόδου) και δυστυχώς οι στρατηγοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται σ’ αυτήν την άτυπη “καταστολή”. Αν υπήρχε υγιής στρατιωτική ηγεσία και μη απόλυτα ελεγχόμενη, αυτή θα είχε επιμείνει και θα είχε φροντίσει να μεταφέρει με ικανά επιχειρήματα τα αποτελέσματα των πολιτικών αποφάσεων. Δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, κάτι τέτοιο δείχνει πως δεν συμβαίνει...

Η εξυγίανση στις Ένοπλες Δυνάμεις επιβάλεται και πρέπει να επέλθει με σωστή κατανομή, εκπαίδευση, σχεδιασμό του προσωπικού, αλλά δεν μπορεί να γίνει με μία… απόφαση! Χρειάζεται σχέδιο και δεν υπάρχει.

Χρειάζεται χρόνος και δεν υπάρχει. Χρειάζεται χρήμα κατά τη διάρκεια της εξυγείανσης μέχρι να αποδώσει, για να μη μειωθεί το αξιόμαχο στο μεσοδιάστημα και, το μαντέψατε… δεν υπάρχει.Κι επειδή η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αποφασίσει να βοηθήσει στην οικονομία της χώρας μέσω δραστικότατων περικοπών στην άμυνα της χώρας, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πως τέτοιες αποφάσεις μπορεί να επιφέρουν ελάχιστο οικονομικό όφελος και τεράστια εθνική ζημία!

Στο σημείο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους στρατηγούς αλλά και τον υπουργό κ. Βενιζέλο, καθώς και τον πρωθυπουργό: Για ποιόν λόγο αυτή τη στιγμή σε (τουλάχιστον) δύο παραμεθόριες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης στρατιωτικών καυσίμων;

Γιατί έχουν ήδη καταναλωθεί τα στρατιωτικά καύσιμα και του 2011 στην Μυτιλήνη και στην Ξάνθη; Ποιοί λόγοι οδηγούν στον εφοδιασμό καυσίμων μόνο για τις απαραίτητες κινήσεις, αφήνοντας δεξαμενές εφοδιασμού κενές; Δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να κατανοήσουν το μέγεθος της επικινδυνότητας αυτής της οικονομικής πολιτικής; Μήπως κάποια στιγμή οι στρατηγοί θα πρέπει να απευθύνουν τον λόγο προς τους Έλληνες πολίτες για να τους ενημερώσουν για την τραγικότητα στην οποία οδηγείται το στράτευμα μέσα από πολιτικές και κυβερνητικές αποφάσεις που θέλουν να αγνοούν πως παίζουν με την φωτιά;Ορισμένα στοιχεία και παρατηρήσεις:
Ο Ελληνικός στρατός δεν διαθέτει 1700 άρματα, αλλά περίπου 1270 κατανεμημένα στον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο. Αυτά είναι των τύπων:
LEOPARD 1A5: 500 (πυροβόλο 105 χιλ)
LEOPARD 2A4: 200 (πυροβόλο 120 χιλ – δεν διαθέτουν πυρομαχικά)
LEOPARD 2Α6: 170 (πυροβόλο 120 χιλ – δεν διαθέτουν πυρομαχικά)
M48A5 MOLF: 400 (πυροβόλο 105 χιλ)
Εκ των παραπάνω αρμάτων, περίπου 800 βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα υπόλοιπα στα νησιά.
Οι Επιλαρχίες που έχουν παραλάβει τα LEOPARD 2Α4 και 2Α6 με πυροβόλο 120 χιλ, επειδή στερούνται βλημάτων 120 χιλ, συνεχίζουν να διαθέτουν ως επιχειρησιακό το προηγούμενο άρμα τους. Δηλαδή η κάθε Επιλαρχία που διαθέτει LEOPARD 2Α4 και 2Α6 διαθέτει από 82 μέχρι 108 άρματα. Τα προβλήματα από αυτή την ασυμμετρία μπορείτε να τα αντιληφθείτε και πιστέψτε με επειδή τα έχω αντιμετωπίσει, είναι τρέλα. Το γιατί ακόμη δεν υπάρχουν βλήματα 120 χιλ μολονότι τα άρματα είχαν παραγγελθεί το 2002 και είχαν αρχίσει να παραλαμβάνονται το 2008, ρωτήστε το Μειμαράκη και το Καραμανλή. Η απ’ ευθείας παραγγελία του Βενιζέλου για 9.000 βλήματα που δεν επαρκούν ούτε για τα βλήματα επί των αρμάτων (δεν μιλάμε για απόθεμα), θα πληρωθεί στη «πολιτισμένη» Γερμανία διπλάσια τιμή από αυτή που τα προμηθεύτηκε η Τουρκία. Εννοείται ότι η «χρεοκοπημένη ΠΥΡΚΑΛ δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ υποκατασκευαστικό έργο ……
Τα 1730 άρματα, προβλέπονται ως οροφή από τη συνθήκη για το περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη (συνθήκη CFE).
Η Τουρκία στη ΝΑ Ανατολία μπορεί να διαθέτει ανεξέλεγκτο αριθμό αρμάτων. Δηλαδή ουσιαστικά δεν υπάρχει οροφή αρμάτων για την Τουρκία. Στην Ανατολική Θράκη η Τουρκική 1η Στρατιά διαθέτει μια δύναμη 1100 περίπου αρμάτων εκ των οποίων 450 με πυροβόλο 120 χιλ και με βλήματα.
Επίσης πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα ΤΟΜΠ είναι περίπου 2000. Θα πρέπει να λάβουμε πάνω απ’ όλα υπόψη ότι τα διαθέσιμα ΤΟΜΠ είναι στο σύνολό τους παλαιάς τεχνολογίας και αποτελείται από Μ113Α1 και Α2 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1 και 2. Το σοβαρότερο μειονέκτημα αυτών των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) πέρα από την ηλικία είναι η πολύ ασθενής θωράκιση που στη πραγματικότητα τα καθιστά κινούμενες νεκροφόρες (Μ113Α1 κατασκευασμένο από αλουμίνιο και με βάρος 11 τόνους). Αυτή είναι η τύχη που η Ελλάδα επιφυλάσσει στα παιδιά της…. Ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε τα μεγέθη. Το νέο ΤΟΜΠ του Ισραηλινού στρατού είναι το NAMER με βάρος 60 τόνους, αρθρωτή πολυστρωματική θωράκιση, αντιναρκική θωράκιση, εσωτερική θωράκιση από KEVLAR, και κινητήρα ισχύος 1200 hp.
Η ΧΧη Τεθωρακισμένη Μεραρχία διοικεί τις Τεθ. Ταξιαρχίες της Θράκης, αλλά στη πραγματικότητα είναι επιχειρησιακό στρατηγείο. Αν με ρωτήσετε αν την χρειαζόμαστε, θα σας πω τι θέλουμε να κάνουμε σε ένα πόλεμο. Θέλουμε να καθίσουμε και να αποκρούομε μπουνιές, ή θέλουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση και να δημιουργήσουμε προοπτικές νίκης. Πιστεύω να με καταλαβαίνετε.
Η 1η Στρατιά, η Vη Μεραρχία της Κρήτης, η ΜΕΡΥΠ η VIII Μεραρχία της Ηπείρου, στη πραγματικότητα είναι στρατηγεία και υφίστανται διότι υπάρχουν κάποια σχέδια που το απαιτούν. Για να καταργηθούν θα πρέπει τα αντίστοιχα σχέδια να έχουν παύσει να έχουν χρησιμότητα. Αν είναι έτσι να καταργηθούν. Θέλω όμως να πω κάτι. Ένας πιθανός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας θα διεξαχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελληνικής επικράτειας…Ετοιμάζονται απολύσεις στις Ένοπλες ΔυνάμειςΑπολύσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις! Περίπου 15000 Επαγγελματίες Οπλίτες κινδυνεύουν να δουν τη πόρτα της εξόδου από τις ΕΔ,με αφορμή την μείωση της δύναμης του Στρατού Ξηράς από τις 90.000 που είναι σήμερα,στις 73.000 που προβλέπει η νέα δομή.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ. Ο αρχηγός του οποίου αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για τις μειώσεις προσωπικού σε τόσο ,μεγάλο ποσοστό.

Η μείωση των 17.000 δεν βγαίνει μόνο με τις παραιτήσεις και τις αποστρατείες στελεχών των ΕΔ,,όπως σωστά επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αλλά και της Ελευθεροτυπίας.








Έτσι η εύκολη λύση για να επιτευχθεί η μείωση του δυναμικού των ΕΔ είναι να μην ανανεωθεί η θητεία 11.300 Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς και άλλων 4000 που υπηρετούν σε ΠΝ και ΠΑ!Ο Στρατός Ξηράς έχει προσλάβει από το 2001 ,17.000 ΕΠΟΠ από΄τους οποίους έχουν μονιμοποιηθεί οι 5700. Άλλους 8000 έχουν προσλάβει ΠΑ και ΠΝ με τους μισούς να έχουν μονιμοποιηθεί.

Μέχρι σήμερα ένας ΕΠΟΠ, γινόταν μόνιμος μετά από επτά χρόνια υπηρεσίας και ο μόνος λόγος για να μην γίνει η μονιμοποίησή του,ήταν να μην επιθυμούσε ο ίδιος τη παραμονή του στο στράτευμα.Ο θεσμός των ΕΠΟΠ, παρουσιάστηκε ως μεγάλο βήμα για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού.

Στη πραγματικότητα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον χρησιμοποίησαν όπως,όπως για να καλύψουν τα τεράστια κενά επάνδρωσης που προκάλεσαν οι αλόγιστες και χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό μειώσεις της στρατιωτικής θητείας και ταυτόχρονα –σε μεγάλο βαθμό- ως ρουσφέτι για τη κομματική τους πελατεία. Ακόμη κι έτσι όμως η ένταξή τους στις ΕΔ αποτελούσε τη μόνη λύση για να καλυφθούν οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς κυρίως.Ο ισχυρισμός ότι αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν από το θεσμό των ΕΕΦΟΠ, δηλαδή των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών είναι εξαιρετικά αδύναμος.

Τι είναι αυτός ο θεσμός; Όσοι νέοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους θα μπορούν αν το επιθμούν κι εφόσον δεν έχουν δουλειά να παρατείνουν τη θητεία τους από ένα εξάμηνο έως τρία χρόνια λαμβάνοντας ένα μισθό περίπου 600 ευρώ, χωρίς όμως να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κάτι σαν τα stage, δηλαδή μόνο που θα φοράνε και στολή!

Στις 73.000 θα πρέπει να “πέσει” ο αριθμός της δύναμης του Στρατού από τις περίπου 90.000 που είναι σήμερα. Αυτό ζητά από την ηγεσία του ΓΕΣ η πολιτική ηγεσία και οι στρατηγοί έχουν πάρει μολύβι,χαρτί και… ψαλίδι.

Σαρωτικές αλλαγές λένε από το Πεντάγωνο ότι θα γίνουν με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία βρίσκεται σ΄ εξέλιξη. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία έχουν πάρει το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων εισηγήθηκαν στη πολιτική ηγεσία.

Ο Στρατός Ξηράς και το ΓΕΣ θα πρέπει όμως να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις. Η προσπάθεια που έγινε με τις περικοπές της εφεδρείας (από 280.000 έχουμε κατέβει στις 220) δεν αρκεί και η πολιτική ηγεσία ζητά δραστική περικοπή στη δύναμη του στρατού.Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις χλιαρές αντιδράσεις των στρατιωτικών πολλοί μεγάλοι στρατιωτικοί σχηματισμοί θα καταργηθούν ή θα “μεταλαχθούν”.

Για παράδειγμα θεωρείται βέβαιη η κατάργηση του Α’ Σώματος Σρατού όπως και η κατάργηση Μεραρχιών και τουλάχιστον επτά ταξιαρχιών.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου πιέζει για τη κατάργηση της Στρατιάς της Λάρισας με τους στρατηγούς ακόμη να προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη.Όλες αυτές οι μειώσεις και περικοπές θα οδηγήσουν μοιραία σε λιγότερους στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν στο κορυφαίο επίπεδο διοίκησής τους τρεις αντιστράτηγους,δύο πτεράρχους και δύο ναυάρχους. Σύνολο επτά από τους 21 που έχουμε σήμερα.Φυσικά η αναδιοργάνωση προβλέπει “λουκέτο” σε εκατοντάδες στρατόπεδα.

Θεωρητικά προβλέπεται το κλείσιμο του 60% από τα 850 στρατόπεδα που λειτουργούν σήμερα σ΄ όλη την Ελλάδα.Έχει ήδη υπάρξει έγγραφη διαταγή στο Πολεμικό Ναυτικό, με βάση την οποία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όσοι ΕΜΔ (Εθελοντές Μακράς Διαρκείας) επιθυμούσαν μπορούσαν να δηλώσουν μονιμοποίηση, με βάση σχετικό ΦΕΚ (Ν. 3883/2010 ΦΕΚ 167/24-9-2010 τ. Α'). Το ζήτημα που προκύπτει από αυτό το αδιαβάθμητο έγγραφο είναι πως αφήνει κενό το ζήτημα όσων δεν θα ζητήσουν μονιμοποίηση, ενώ το σκάνδαλο είναι πως αυτή η αναφορά κυκλοφόρησε μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό και όχι στα υπόλοιπα Σώματα!!! Δηλαδή, οι μη ενημερωμένοι εθελοντές Μακράς Θητείας των υπολοίπων Σωμάτων, παραμένουν στην μέχρι τώρα σχέση εργασίας τους (σύμβαση αορίστου χρόνου), που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να απολυθούν από το στράτευμα, αφού δεν δήλωσαν μονιμότητα!!!

Σε σημερινή του δήλωση, εξάλλου, ο υπουργός (όχι Εθνικής) Άμυνας κύριος Βενιζέλος, ήταν σαφής: "Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις από το μόνιμο προσωπικό"...

Μία μπάλα τη φορά, παρακαλώ!



Κωνσταντινος






1 σχόλιο:

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

και με ότι γνωρίζουν οι έλληνες ιερείς και πολιτικοί.
το 2013 όταν οι μωαμεθανοί θα έρθουν να μας σφάξουν δεν θα υπάρχει ελληνικό στράτευμα......
ρωτίστε τον δεσπότη αμβρόσιο αιγιαλίας..παλια το ήχε βάλει και ανάρτιση......